Doorgaan naar hoofdcontent

Voorbereiding bijeenkomst 2


Lees de theorie over morele ontwikkeling in het handboek van De Schepper. Vat ook deze theorie samen in enkele uitgangspunten die gelden voor het onderwijs aan jouw (leeftijds)groep. Met je uitgangspunten uit de theorie die gaan over de levensbeschouwelijke en morele ontwikkeling werk je je eerste idee voor jouw lessenserie uit. 

Jouw uitgewerkte idee pitch je in bijeenkomst 2 in je een eigen werkgroep. Na elke pitch geef je als groep kort feedback. We bespreken daarna als gehele groep de belangrijkste inzichten uit de pitch- en feedbackronde. 

Je kan het werk ook al eerder met elkaar delen en van feedback voorzien. Dan sla je deze stap in bijeenkomst 2 over. Tijdens je voorbereiding voor bijeenkomst 2 kun je je eerste uitwerkingen en vragen ook via Moodle (forum levensbeschouwing) delen met de docent. 

Na de pitches ga je in bijeenkomst 2 een plan opstellen wanneer en hoe je je lessenserie gaat ontwikkelen en uitvoeren. We bespreken hierbij ook op welke manieren je de lessenserie digitaal kunt vormgeven en waaraan je lesvoorbereidingen moeten voldoen. 

Mocht je nog (verder) nadenken over een thema voor je lessenserie, denk dan ook eens aan de mogelijkheden van verhalen uit de verschillende levensbeschouwingen, rituelen binnen levensbeschouwingen, vieren en bijzondere feestdagen, actualiteit, heilige plaatsen, gebedshuizen, belangrijke waarden, symbolen die verwijzen naar levensbeschouwing, bekende personen uit levensbeschouwingen, grote inspiratiebronnen en voorbeelden uit de geschiedenis en hun levensbeschouwing, opdrachten bij een mooi jeugdverhaal (verhalend ontwerp) en activiteiten op het gebied van filosoferen en debatteren (bijv. de webquest als voorbereiding). 

Je vindt op de pagina Over webquests voor elke leeftijdsgroep enkele voorbeelden van webquests. 

Voor de onderbouw geldt dat je kunt kiezen voor een digitale lessenserie die je met de gehele groep samen doorloopt op het digibord.

Voor de middenbouw en de bovenbouw geldt dat je met de website of webquest een lessenserie maakt waaraan de leerlingen (individueel en/of in groepen) grotendeels zelfstandig werken. Je kunt aan de lessenserie ook activiteiten met de gehele groep toevoegen.

In bijeenkomst 2 demonstreer ik kort hoe je met Blogger je webquest kunt vormgeven. In die bijeenkomst komen nog andere voorbeelden aan bod. 

Het programma van bijeenkomst 2 vind je op de gelijknamige pagina

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorbereiding bijeenkomst 1

Voor de eerste bijeenkomst bestudeer je theorie over levensbeschouwelijke ontwikkeling van Fowler, zoals die beschreven is in het handboek Levensbeschouwing ontwikkelen van Jef de Schepper. In de eerste bijeenkomst bespreek je met medestudenten wat jij van die theorie herkent in je eigen groep. Voor de eerste leeruitkomst ga je hiervan voorbeelden geven. Op die manier bereid je je voor op het goed afstemmen van je lessenserie op je doelgroep. Maak aantekeningen bij het lezen en vermeld de belangrijkste verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen en de belangrijkste kenmerken van de leeftijdsgroep waaraan jij lesgeeft. In de eerste bijeenkomst beginnen we met een introductie. Op de pagina's vind je een kort overzicht van wat we in de bijeenkomsten gaan doen. Bijeenkomst 1 start met korte informaatie (de eerste punten van dat programmaoverzicht) waarna we in groepen bespreken hoe we te werk zullen gaan bij het ontwerpen van de lessenserie en welk thema we kiezen. Het is mog

Voorbereiding bijeenkomst 3

In bijeenkomst 2 heb je je idee voor je webquest kort met anderen gedeeld en feedback gekregen. Ook hebben we kort gezien hoe je met Blogger een lessenserie/webquest kunt maken. Je bent vrij in de keuze van de tool. Je kunt ook gebruikmaken van bijvoorbeeld Wikiwijs, Wixsite en LessonUp. Bij de laatste kun je er meerdere maken die samen een serie vormen of één grote. Voor groep 1-2 geldt dat je de lessenserie/webquest vanaf het digibord kunt aansturen. De leerlingen hoeven niet zelfstandig achter een device te werken met jouw ontwerp. In groep 3 kun je ervoor kiezen om ook op die manier te werk te gaan. We hebben besproken dat je het grootste deel van de leeruitkomsten kunt aantonen via een online docentenpagima (handleiding) in de webquest. Ook hoe je het thema van je webquest vanuit levensbeschouwelijke en morele ontwikkelingstheorie op de doelgroep hebt afgestemd. De leeruitkomsten die niet behoren tot de webquest (zoals de reflectie op ontmoetingen die voor jou van belang zijn gewe